I vår barnehage er vi bevisste på maten vi sereverer. Vi baker vårt eget, sunne grovbrød hver dag. Vi lager all varmmat fra bunnen av, og vi har et variert påleggstilbud, som sikrer at alle barna liker noe av det vi serverer.
- Hva sier rammeplanen om matservering i barnehagen?: Rammeplanen for barnehager i Norge legger vekt på at mat og måltider er en viktig del av barnehagens pedagogiske virksomhet. Barna skal få servert variert mat som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd. Måltidene skal være en sosial og lærerik stund, hvor barna opplever matglede og får kunnskap om sunn mat.
- Hva sier Helsedirektoratet om matservering i barnehagen? Helsedirektoratet i har utarbeidet nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, som sikrer at barna får næringsrik og variert kost. Det oppfordres til at det serveres grønnsaker, frukt, bær, grove brød- og kornprodukter, bønner, linser, erter, nøtter fisk, magret kjøtt, magre meieriprodukter, fisk og sjømat. Barnehagen bør begrense bruk av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, salt og sukker. For å fremme et sunt kosthold, bør servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende begrenses, og godteri, snacks og brus bør unngås. Måltidene skal også være en pedagogisk arena der barna får medvirke, og personalet bør delta aktivt.
På bakgrunn av dette, har Samarbeidsutvalget, og barnehagens ansatte gjennom høsten 2024, diskutert hvordan vi skal forene det mattilbudet med nye anbefalinger og retningslinjer.
Vi ønsker å ha et variert tilbud, der alle barna kan finne noe de liker og er komfortable med å spise, innenfor Helsedirektoratets anbefalinger.
Klikk på linken, så ser du vår meny:
https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:6c7e503a-fecd-4827-a180-efe49149a70e